יתרון בצוואה הדדית | לימור דרעי, מקרקעין ונוטריון

מהו היתרון בעריכת צוואה הדדית?

היתרון בעריכת צוואה הדדית בכך שניתן להגביל ולהצר את צעדיו של בן הזוג הנותר בחיים וליכולתו של כל אחד מהם לשנות את צוואתו בעתיד.  

בשנת 2005 תוקן חוק הירושה ונוסף סעיף 8א לחוק הירושה העוסק בצוואות הדדיות, כך שבמקרה של צוואות הדדיות שנערכו לפי התיקון חלות עליהן הוראות הפסיקה שהתפתחה, צוואות אלו חוסות בצל עקרון ההסתמכות. 

"בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד".

לדעת פרופ' אהרון ברק קיים בצוואה המשותפת וההדדית אינטרס הסתמכות ברור. על פי עצם ההגדרה של ההדדיות, ההוראות של המצווה האחד נקבעות על יסוד הוראותיו של המצווה האחר. ועל כן בשעה שמפרשים את הוראות הצוואה, ראוי לפרש על פי אומד הדעת המשותף  של המצווים כדרך שמפרדים חוזה. 

על פי פרשת מלמד, שינוי הוראות צוואה הדדית שונה מהכלל היסודי בדיני צוואות, שהמצווה רשאי לשנות את צוואתו בכל עת שירצה. לאור העובדה שקיים אינטרס הסתמכות בין בני הזוג אשר ראוי להגן עליו. 

על פי סעיף 8 לחוק הירושה, בני זוג רשאים לערוך צוואה הדדית מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר;  בני הזוג יכולים להחליט כי ברצונם להוריש את עיזבונם זה לזה ולאחר מכן לצדדים שלישיים, לדוגמא לילדים או לחלופין להוריש ישירות לילדים. 

כלומר בני הזוג יכולים לתת הוראה בצוואה על דרך של יורש אחר יורש ולקבוע כי בפטירת בן הזוג הראשון כל העיזבון עובר לבן הזוג הנותר בחיים ולאחר פטירת בן הזוג הנותר יועבר העיזבון לילדים. לחלופין בני הזוג יכולים להחליט כי הם מורישים את כל עיזבונם ישירות לילדים. 

כיצד ניתן לבטל צוואה הדדית?

סעיף 8 (א)(ג) לחוק הירושה קובע כי הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג- בטלה. 

  • בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;

עם מסירת ההודעה, הצוואה ההדדית בטלה ובני הזוג יכולים לערוך צוואה חדשה. ככל ובן הזוג לא ערך צוואה חדשה, עיזבונו יחולק על פי דין. 

  • לאחר מות אחד מבני הזוג

כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;

לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;

לימור דרעי בעלת משרד עורך דין ונוטריון בתחום המקרקעין, הנדל"ן, צוואות וירושות, תשמח לסייע לכם בליווי מקצועי.  

המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.

להגיב

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן