יחידה רישומית | עורכת דין לימור דרעי, מקרקעין ונוטריון

 נספח שינויים להסכם רכישת דירה מקבלן

אילו סעיפים חייבים להופיע בהסכם לרכישת דירת קבלן?

הסכם לרכישת דירה מקבלן מוטה מטבעו לטובת הקבלן הואיל ועורך דין מטעמו ניסח את ההסכם. בכדי לעמוד על זכויותיכם בעת רכישת דירה מקבלן, עליכם לשכור את שירותיו של עורך דין מתחום המקרקעין הבקיא בניהול משא ומתן משפטי מול עורך הדין מטעם הקבלן.

עורך דין הבקיא בתחום המקרקעין יערוך עבורכם נספח שינויים להסכם המכר, אשר יכלול את הסעיפים החשובים שיופיעו בהסכם, בכדי שיספקו עבורכם את ההגנות הנדרשות בעת רכישת דירה מקבלן.

אילו סעיפים חשוב שיופיעו בנספח השינויים להסכם המכר?

  • הקבלן הוא בעל הזכויות במקרקעין ואין לו מניעה למכור את הדירות בבניין

 

חשוב לוודא כי, לקבלן הזכות המלאה להתקשר בהסכם ועליו להצהיר כי אינו מנוע על פי כל דין, הסכם או התחייבות אחרת כלשהי להתקשר עם הקונה בהסכם וכי לא ניתנה על ידו כל התחייבות לעשות עסקה אחרת בדירה. כמו כן על הקבלן להצהיר ולאשר כי אין ולא צפויה מבחינתו כל מניעה, משפטית ו/או פיננסית ו/או אחרת להתקשרותו בהסכם ולביצוע כל התחייבויותיו על פיו.

 

  • היתר בניה

 

ישנם דירות אשר נמכרות לרוב במחיר מוזל עוד בטרם קיים היתר בניה לבניין. במקרה כזה יש צורך לקבוע בהסכם תנאי מתלה אשר יציין את המועד הצפוי לקבלת היתר בניה ובמידה ובמועד זה לא יתקבל ההיתר, הקונה יהיה ראשי לבטל את ההסכם ועל הקבלן להשיב לקונה את הכספים ששילם עד כה. 

 

  • סטיות קבילות בשטח ובמידות האבזרים

לפי צו המכר דירות (טופס של מפרט), תשל"ד-1974  סטיה בשיעור של 2% בשטח הדירה וסטיה בשיעור של 5% במידות האביזרים, הן סטיות קבילות. מעבר לכך חשוב לקבוע בהסכם כי סטיה מעבר לסטיות המותרות בחוק  תהווה הפרה יסודית של ההסכם והקונה יהיה רשאי לבטל את ההסכם ועל הקבלן להשיב לקונה את הכספים ששילם עד כה. 

 

  • ערבות בנקאית

הואיל ומדובר ברכישת דירה "על הנייר", בכדי שקונה יבטיח ככל הניתן את הכספים שישלם לקבלן, עליו לקבל מהקבלן בטוחה מסוג ערבות בנקאית לפי חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל"ה-1974.  במידה והקבלן יבקש להחליף את הבטוחה, חשוב לקבוע בהסכם כי החלפת הבטוחה תהא רק מסוג הערת אזהרה וזאת רק לאחר שנמסרה הדירה לקונה. בנוסף נדרש לציין כי, הקונה ישיב את הערבויות לקבלן רק לאחר שתירשם לטובתו הערת אזהרה והקונה קיבל את החזקה בדירה.

 

  • מדוע לא מומלץ להסכים להחלפת הבטוחה מסוג הערת אזהרה?

לאחרונה פסק בית המשפט העליון (תיק פר"ק 14785-05-18 וע"א 459/20) כי הסכמי מכר של רוכשי דירות חדשות בפרויקט מסוג תמ"א 38, של חברת דרך התאנה ברמת גן הוכרזו כ"נכס מכביד" ולכן הערות אזהרה שניתנו כבטוחה לרוכשי הדירות החדשות בפרויקט תמ"א 38 בוטלו. רוכשי הדירות נותרו ללא דירה חדשה, ללא כספם וללא הערת אזהרה ונוצר מצב שבהלכי הפירוק של החברה רוכשי הדירות לא מהווים נושים מובטחים ואינם מקבלים עדיפות על פני נושים אחרים.

  • שינויים בדירה

 

במידה והקונה יבקש לבצע שינויים בדירה, נדרש לקבוע זאת בהסכם ובנוסף לציין כי הקבלן לא יסרב לביצוע שינויים אלא מסיבות אובייקטיביות, וכי הקונה יהיה רשאי להגיש לחברה בקשה לביצוע שינויים בקשר עם מיקום המחיצות הפנימיות ו/או בכניסות לחדרים ו/או הזזת נקודות חשמל ו/או אינסטלציה, והמוכר יתחייב לבצען ללא תשלום נוסף בכפוף למגבלות ההנדסיות, לתכנון הקונסטרוקטיבי ולדרישות הדין וככל שאינם טעונים שינוי בהיתר הבנייה.

 

  • מועד מסירת החזקה בדירה

חשוב לקבוע בהסכם כי במועד מסירת החזקה בדירה לקונה, הדירה שתימסר לקונה נבנתה בהתאם לתוכניות, היתר הבניה והמפרט והיא ראויה למגורים, ניתן בגינה טופס 4, והיא מחוברת לרשת החשמל, המים והגז, ישנה מעלית אחת לפחות פועלת בבניין והדירה פנויה מכל אדם וחפץ ונקיה מפסולת בניין וכשהיא חופשיה מכל עיקול ו/או שעבוד.

  • איחור במסירת החזקה

במידה והקבלן מאחר במסירת הדירה, חשוב לקבוע בהסכם כי בגין כל חודש איחור ועד למועד מסירת הדירה בפועל ישולם לקונה שכירות בהתאם לקבוע בסעיף 5א לחוק המכר (דירות), תשל"ג-1973.  ובנוסף לקבוע בהסכם כי במקרה של איחור במסירה מעבר לתקופה שנקבע בהסכם הקונה יהא רשאי לבטל את ההסכם ולקבל לקבל בחזרה את הכספים ששילם עד כה.

 

  • רישום הזכויות על שם הקונה בלשכת רישום המקרקעין

המועדים לרישום הבית המשותף ורישום הזכויות על שם הרוכש בלשכת רישום המקרקעין נקבעו זה מכבר בחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969  ועל כן חשוב לוודא כי המועדים הקבועים בהסכם הם בהתאם למועדים הקבועים בדין.

  • תיקון ליקויים בתקופת האחריות ובתקופת הבדק

על פי חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973  על קבלן לתקן את הליקויים שנגרמו לקונה על פי המועדים הקבועים בדין. במידה וקיים ליקוי הדורש תיקון דחוף, על הקבלן לתקנו באופן מידי.

 

שכר טרחת עורך דין מטעם הקבלן

על פי חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973  חשוב לקבוע בהסכם כי הסכום המירבי שיחול על קונה בתשלום שכר טרחת עורך דין מטעם הקבלן לצורך רישום בית משותף ורישום הזכויות על שם הרוכש בלשכת רישום המקרקעין יהיה בגובה 0.5% ממחיר התמורה של הדירה או 5,000 ₪ בתוספת מע"מ לפי הנמוך מבינהם.  

ראוי לציין כי עורך דין מטעם הקבלן מייצג את הקבלן בלבד ואינו מייצג אתכם ועל כן על הרוכש לשכור את שירותיו של עורך דין מתחום המקרקעין בכדי שינהל עבורכם משא ומתן משפטי מול עורך דין מטעם הקבלן.

בעסקת מכר קיימת חשיבות מכרעת לשכור את שירותיו של עורך דין הבקיא בליווי עסקאות מקרקעין. לימור דרעי, בעלת משרד עורך דין במקרקעין בכפר יונה, תסייע לכם ותייעץ לכם ככל הנדרש.

המאמר נכתב על ידי לימור דרעי משרד עורך דין במקרקעין בכפר יונה, בעלת ניסיון פרקטי מעל עשור בליוויי עסקאות נדל"ן, אשר תשמח לסייע לכם בליווי מקצועי ואישי לאורך כל שלבי העסקה.

המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ומדובר ברשימה חלקית ולא ממצה. ©

יצירת קשר

אנחנו זמינים לשאלות שלכם


    להגיב

    האימייל לא יוצג באתר.

    דילוג לתוכן